Skip to main content

[Beauty Corner – 05] : How To Make Your Own Lip Balm (Self Tutorial)

Good morning, Universe. Alhamdulillah in this month I can write some tutorial for my Beauty Corner’s column on my blog. I write this by request from @ellyaanggrainii as my best friend who has the same problem wif me: lips dry. I believed that mostly ppl has a same problems on lips such condition remarkable, dry, chapped, and bleed itself suddenly. Well, actually that problem always appears in my whole life. I was thinking, perhaps I would like going to Korea to doing a plastic surgery for my lips, but I don’t have much money, LOL.


However, in many ways I've already trying to fix it via inside such a lot of drinking, and doing some treatment outside like using lip sunscreen, lip care, oil, also balm as well as try out various products ; Vaseline Petrolatum, still not helpful. Poor me. While I ended up, something whispered on my head and said that I should try to make my own style of lip balm. Then I asked my mom for accompany me to bought the materials. Finally, my first lip balm was success last night and I assumed, mine is safety. Probably I must give an achievement for myself ‘cause my own lip balms make my lips moist hold for eight hours!
So, for all of ya who has an experience such a similar case like I told, you should try my way to make our own lip balm. Here I give you my tutorial:



Ingredients:
1. Jelly petrolatum (I used Vaseline Petrolatum. It’s available in every country and you can buy this one in Arabic’s mart. Kindly check my review about Petrolatum in here).
2. Olive Oil (You may using a pure olive oil in the kitchen, but for those who lives in Indonesia I preferred to use Wardah Olive Oil, check my review about this one, here).
3. Lip care SPF (IDK this SPF will help us or not, but I used Sebamed, slice it a little bit).
4. Hydro gloss (Still Wardah, but this one is tentative).
5. Lipstick/food coloring (For me, I used Maybelline Colorshow lipstick, and you can check my review about Maybelline Colorshow in here).
6. Oxy Water (To wash the tools before you start).

Tools:
1. Small stove. If you have no one, better you use candles only. But make sure the candles were clean.
2. Mini stainless plate, or you can use a spoon but I didn’t recommended that one.
3. Spatula. I used spatula which I used for my soflense.
4. Tissue. Just in case you need this one, sure, you will need tissue in the end.
5. Jar, for a final touch.

How To:
1. Turn on the stove or candle; let it stand around two minutes.
2. Sliced hydro gloss, input into mini stainless plate. You may ignore this part if you do not want to be too moist. But for me, I must use it all.
3. Then put jelly petrolatum, also olive oil into the stainless plate with a ratio of 2:1. If petrolatum two spoons spatula, quite a drop of olive oil. Remember that.
4. Let the materials on stainless container melted by fire.
5. Input your slices lipstick or you can use a food coloring. This part only for add color. You may ignore this part if you do not want any color on your lip balm.
6. Stir for a while.
7. Let it entries in the jar that had been prepared before.


Done! What do you think, much easier, right? Last but not least, I’m not sure how long this lip balm will be, but I only save this one for a month as an expire date.

Thanks for reading! If you still confusing, I let you to asking on twitter @unidzalika or left comment at below, I will answers soon. Let’s try at home, dear!


Comments

  1. Coba pakein lip scrub zet... Bikinnya juga gampang kok, madu-gula pasir-olive oil-sama dikit perasan lemon buat rasa.. Makenya pagi sama malem.. Lumayan deh hasilnya ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya mau dicoba tapi belum smpat terus beli madunya. :(

      Delete
  2. aku malah jarang pake lipblam mbak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakainya apa, mbak? Aku juga jarang tapi di beberapa kondisi, butuh.

      Delete
  3. aku skrng pake lipbalmnya maybelline yang baby lips color itu. Lumayan kok buat lembabin bibir selama di ruan AC. Itu bahan dicampur2 gitu gapapa kah?

    oiya, pas malam waktu tidur, oles2 aja olive oil sampe bangun pagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakaa maaf baru balas. Aku sekarang ngikut juga pakai maybelline yang pink lolita, LOL. Oh soal bahan dicampur, gpp kok.

      Delete

Post a Comment

Hi! Thank you for visiting my website. I hope you can enjoy read all about blog posts here and lemme know your opinion! Please leave on the comments bellow :)

Popular posts from this blog

[BEAUTY CORNER - 02] Dewa Kelembapan, si Vaseline Petroleum Jelly

Hallo, Assalamualaikum teman-teman :)

Bagi saya, mengeluh adalah cara paling cepat untuk menghilangkan jenuh tapi sebetulnya bukan hal yang baik. Tapi enak. Tapi nyebelin. Dan di postingan kali ini saya akan berkeluh-kesah mengenai permasalahan kulit saya. Jadi, waktu itu saya mengecek kondisi kulit dan tipe kulit wajah saya ternyata kombinasi - minyak di T-zone. Namun, kulit tubuh kering kayak sisik ular, sampai rasanya kulit saya saingan sama kulit ular kobra yang belum ganti kulit. Plus misalnya kena sinar matahari, dia langsung bereaksi bintik merah, terbakar, agak kehitaman, kadang malah berdarah di bintik tersebut. (update : sejak 2016 kondisi kulit saya berubah jadi kering - sensitif). Lalu saya bingung, bagaimana cara mengatasi kulit kering berjerawat?





Permasalahan saya belum berhenti di sana. Kondisi bibir saya tuh ekstrim banget sih, suka pecah-pecah sendiri dan tiba-tiba berdarah ketika tersenyum, yang artinya sangat kekeringan. Banyak yang bilang karena saya kurang minum, pa…

[Beauty Corner - 14] Nih, Lima Macam BB Cream yang Perlu Kamu Coba!

Assalamualaikum!
Beberapa pembaca saya di Line dan e-mail mengirimkan pesan, meminta saya menuliskan tentang BB Cream yang ramah di kantong untuk mereka pakai. sebetulnya tidak bisa sembarang kasih rekomendasi karena aktivitas kita berbeda, jenis kulit juga berbeda, dan yang seperti ini tuh biasanya harus trial and errror untuk tahu apakah kamu cocok atau tidak.




BB Cream ini memang jadi booming sekali sejak ada K-Pop Wave di negara kita. Banyak juga kolega saya yang dulunya pakai Foundie, beralih ke BBC. Manfaatnya memang All in One, sih, ya... Konon, berdasarkan iklan-iklan pembuat BBC, itu tuh isinya sudah komplit ada Base + Foundation + Concealer + Sunblock + Moisturiser + Oil Control .


Well, segitu komplitnya hanya dengan cream yang cuma dipakai sebiji jagung tiap diaplikasikan. Karenanya, BBC lebih ringan di wajah, lebih ramah di kantong juga, jadi lebih praktis, ketimbang harus pakai kosmetik secara berlapis. :) Malah untuk beberapa BBC ada yang klaim bisa mencerahkan atau memutihk…

Perbedaan Vaseline Petroleum Jelly Arab dan Vaseline Repairing Jelly

Assalamualaikum, pembaca saya yang kritis dan setia :)


Setelah masuknya Vaseline Repairing Jelly secara resmi ke Indonesia, jadi banyak sekali pertanyaan yang masuk di line saya seperti, apa sih Perbedaan Vaseline Petroleum Jelly dan Vaseline Repairing Jelly. Pertanyaannya hampir serupa, tentang apa bedanya, tentang kenapa harga mereka berdua terpaut sangat jauh, tentang kenapa yang satu tidak ada iklan serta susah dicari tapi yang satunya ada iklan di tv dan mudah ditemukan barangnya, dan kenapa sih, kok beda sekali hasilnya walau dua produk itu bertekstur jelly yang kurang lebih memiliki manfaat sama?


Vaseline sendiri sudah klaim bahwa prduknya aman, dibuat melalui tiga tahap proses pemurnian yang dimulai dari menyingkirkan benda-benda kotor, sampai akhirnya terbentuk jelly yang tidak menyebabkan iritasi maupun reaksi alergi.





Which one you like the most, guys?



Barangkali kamu sedang mencari tahu, mana di antara dua produk tersebut yang lebih ampuh untuk mengatasi keluhanmu? Mana yang l…